Així, fa una clara distinció de les obres segons el context de lectura (obres de lectura pública o privada), segons el mode de creació (obres programades o no programades -les que necessiten una programació explícita) i també sobre la seva "focalització":
On peut classer les œuvres en deux grands ensembles. Le premier comprend celles qui mettent en exergue la lecture du texte à l’écran, le second insiste davantage sur le rôle de l’ensemble du dispositif de communication.
El segon grup, que parteix de la importància del dispositiu de comunicació, englobaria les instal·lacions, les obres més o menys col·lectives i, en general, les obres centrades en el rol del programa.
El primer grup es podria subdividir, d’alguna manera, en els gèneres literaris tradicionals podent-se combinar, a més a més, amb tres “nous” gèneres o, en tot cas, amb tres noves particularitats de la textualitat electrònica: l’hipertext, la literatura generativa i la poesia animada.
En principi, com diu Bootz, tota obra digital participa, en certa mesura, d'aquestes tres característiques:
Les trois genres (génération, hypertexte et poésie animée) sont complémentaires et insistent chacun sur un des aspects de l’œuvre littéraire numérique : elle est programmée et algorithmique (générateur), expressive et
sensible (animée) et s’inscrit dans un dispositif structurel et technique (hypertexte) numérique. Toute œuvre littéraire numérique, aujourd’hui, a donc tendance à être hypertextuelle, génératrice et animée.
Ara bé, segons la preeminència d'un o altre factor ens trobarem amb obres que es centraran en la modificació de les relacions entre l'autor i el "seu" text (la hipertextualitat/fragmentació i la generativitat/metaescriptura) o amb obres que incidiran de manera més explícita en la nova relació que es crea entre el lector i l'obra (poesia animada) si bé és evident que les relacions autor/obra/lector sempre es veuen modificades en la literatura digital respecte a la literatura tradicional.
*BOOTZ, Philippe. Les basiques: littérature numérique.
© Leonardo/Olats & Philippe Bootz, desembre 2006
http://www.olats.org/livresetudes/basiques/litteraturenumerique/basiquesLN.php
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada