dimecres, 21 d’octubre del 2009

IDEA DE PARTIDA

UN PRIMER ESQUEMA...



LECTORS I LECTURES DIGITALS.
Més enllà de la lletra.


Què és un lector digital?
Un lector de literatura digital.

Però primer:

*Què és un lector?
-Algú que llegeix.
*Què vol dir llegir?
-Interpretar un text (activitat personal--> estètica de la recepció).

*Què és literatura digital?
-Calaix de sastre. Impossible determinar amb claredat. En tot cas, es pot afirmar rotundament que molta varietat d'obres --> Des de "senzills" hipertextos a obres molt complexes que incorporen moltíssims elements (so, moviment, color, formes, etc.).

Em vull fixar en aquestes obres per parlar del lector digital.

La lectura d'aquestes obres és lectura multisensorial, multimèdia... són obres que, d'alguna manera, fan pensar amb la idea de Gesamtkunstwerk de Wagner, la idea de Drama total, d'un art que integrés poesia, música i arts visuals... la literatura digital, doncs, d'alguna manera, vindria a ser a la literatura, el que l'òpera wagneriana (i l'òpera moderna en general) és a les arts escèniques... una mena de Literatura total que necessita de molts més factors per existir a part dels merament lingüístics.

La idea de l'obra d'art total va trobar alguns detractors com B. Brecht que critica al compositor el fet que la seva proposta "hipnotitza" l'espectador i l'allunya de la racionalitat (segons Brecht, l'espectador no pensa davant d'obres amb tant aprofusió "d'efectes"). El discurs de Brecht és aplicable a molts dels detractors de la literatura digital.

De totes maneres, no ens correspon, en aquest marc, determinar on comença i on acaba la literatura sinó el moment de definir què és un lector digital.

Tornant a Wagner, en parlar del Drama Total, ho fa amb una forta intenció comunitària per, a través de l'obra, augmentar el sentiment comunitari dels espectadors (veure text de Ramon Bau).

La literatura digital també fomenta aquest sentiment comunitari o, en tot cas, la participació de la comunitat virtual (p.e., obres tipus blog i wiki) i és que el lector de literatura digital és un lector molt més actiu que el "lector tradicional".

...

-la lectura sempre és una construcció personal (sobre paper o no)

-el lector digital escull el seu itinerari de lectura (no hi ha un itinerari de lectura marcat de manera preeexistent -essència de l'hipertext)

-el lector digital, a més a més, es pot convertir explícitament, en co-autor de l'obra (obres que permeten participació/intervenció/comentaris dels lectors), de manera individual o de manera col.lectiva.

Així tenim que la lectura digital és, a l'estil de Wagner, una lectura total

-integra molts més elements que els purament lingüístics

-té un aspecte comunitari inexistent en la literatura sobre paper (intervenen molts actants en la construcció de l'obra digital: autor literari/programador/lectors-coautors, etc.)

De fet, aquest aspecte comunitari, no és nou en la literatura.
De fet podríem dir que la literatura digital el que fa és retornar la literatura a la comunitat.

-La literatura digital no es compra a les llibreries... accés es fa a través de la comunitat.

D'alguna manera, la literatura digital retorna la literatura als seus inicis, a la comunitat... l'allibera del paper per retornar-la a la veu, al gest, a la capacitat de reinventar-se...

El problema, ara per ara, resta potser en l'accés, ja que l'accés es fa a través dels iniciats que indiquen els camins per on trobar la literatura digital.

És un acte una mica litúrgic/iniciàtic/ritual...

La literatura digital no es compra a les llibreries i ens cal trobar el guia que ens mostri l'agulla en el paller de la xarxa virtual...

És per aquest motiu que és molt important la tasca de grups de recerca com Hermeneia i la realització d'encontres que permetin que la comunitat de lectors digitals sigui cada vegada més gran. Perquè la literatura digital surti del seu "sectarisme" i s'aconsegueixi una alfabetització massiva (malgran la incoherència de la paraula) de tota la comunitat.

El lector digital és un lector total. Un lector que llegeix amb tots els sentits i que participa comunitàriament de l'acte de lectura... i que el fa públic intentant, així, que aquesta comunitat sigui cada dia més gran.